Wist u dat?

Wist u dat?

Wist u dat de Romeinen al aardbeien kweekten? En dat aardbeien heel gezond zijn? Hier vindt u informatieve en leuke weetjes over de aardbei.

Geschiedenis
Al in de bronstijd aten mensen wilde aardbeien. De Romeinen hadden grote waardering voor de aardbei en kweekten al aardbeiplanten. Na de val van het Romeinse rijk raakte de gecultiveerde plant uit de gratie. Dit duurde tot de Middeleeuwen.

Vanaf de veertiende eeuw werd de aardbeiplant ook in Nederlandse tuinen aangeplant, vooral als geneeskrachtige plant. De vruchten van de plant waren in die tijd nog klein. Door kruising en veredeling zijn de hedendaagse aardbeien ontstaan.

Gezond
Aardbeien zijn niet alleen lekker, maar zitten bomvol vitaminen en mineralen. Honderd gram aardbeien bevat 60 mg vitamine C. Dat is veel! De kleurstof anthocyaan maakt de aardbei rood en gezond. Anthocyaan kan veel ongezonde stoffen in het lichaam wegvangen. Het verlaagt het cholesterolgehalte en werkt als ontstekingsremmer.

Grootte
Aardbeien zijn van nature verschillend van grootte. De eerste bloemen die in de plant worden aangelegd, zijn groter dan de latere bloemen. Hierdoor zijn de eerste vruchten ook groter. De grootte van de vruchten heeft geen enkele invloed op de smaak van de aardbei.

Voedingswaarde
Honderd gram aardbeien bevat:

23 kCal
97 kJ
5,1 g verteerbare koolhydraten
5,1 g suikers
1,2 g vezels
91 g water
1 mg Natrium
189 mg Kalium
15 mg Calcium
29 mg Fosfor
13 mg Magnesium
0,5 mg IJzer
10 mcg Vitamine A activiteit
0,02 mg Vitamine B1
0,03 mg Vitamine B2
60 mg Vitamine C