Ontstaan

1936: Handrie van Enckevort (grootvader van huidige eigenaar Huub) bouwt het woonhuis aan Americaanseweg 43 in Kronenberg. Handrie houdt kippen en teelt enkele akkerbouwgewassen.

1945:Na de tweede wereldoorlog wordt het bedrijf langzaam uitgebreid. Handrie teelt tuinbouwgewassen in de vollegrond, en bessen.

1956:Hay, zoon van Handrie, teelt de eerste aardbeien. Dit gebeurt uiteindelijk op ca. 2,5 ha grond. Naast de teelt en verkoop van aardbeien wordt het vermeerderen van aardbeiplanten belangrijk.

1961: Hay van Enckevort neemt het bedrijf over van zijn vader. Samen met zijn vrouw Riek bouwt hij verder aan de onderneming.

1962: Hay en Riek bouwen de eerste verwarmde kas van Kronenberg. Deze heeft een oppervlak van 1000 m2 en een houten constructie. In de kas worden aardbeien, augurken en tomaten geteeld.

1964: De kas wordt uitgebreid naar een oppervlak van 2100 m2. De teelt van aardbeien onder glas wordt gecombineerd met aardbeienteelt in de vollegrond en vermeerdering van aardbeiplanten.

1976: Huub van Enckevort, de huidige eigenaar, komt werken in het bedrijf van zijn vader Hay.

1990: Huub en zijn vrouw Maria starten een maatschap met Hay en Riek van Enckevort.

1992: Van Enckevort Aardbeien koopt grond aan van de buren en bouwt hier een Venlo-kas met een oppervlak van 3100 m2.

1994: Huub en Maria nemen het bedrijf over van Hay en Riek.

1995:De oude houten kas wordt vervangen door een nieuwe Venlo-kas met een oppervlakte van 3000 m2. De focus komt te liggen op het telen van kasaardbeien. De aardbeienteelt in de vollegrond wordt beëindigd.

1995: Een nieuwe manier van plantopkweek wordt ingevoerd: de trayplant. Aardbeiplanten worden niet meer alleen gekweekt in de vollegrond, op het vermeerderingsveld (wachtbed). Maar ze groeien nu in trays: bakken met vakjes erin. De trays staan buiten op een speciaal containerveld.

1999: Voor het laatst worden aardbeiplanten in de vollegrond vermeerderd en opgekweekt voor de verkoop. Na 1999 wordt alleen nog gewerkt met trayplanten.

2002: Het bedrijf wordt uitgebreid met een nieuwe kas van 4000 m2. Dit brengt het totale areaal op 1 ha.

2004:De opkweek van trayplanten wordt beëindigd. Dit wordt uit handen gegeven aan een gespecialiseerd bedrijf.

2011: Rob, oudste zoon van Huub en Maria, start samen met een partner een eigen aardbeienbedrijf. Rob is afgestudeerd aan de HAS (Den Bosch) in tuin- en akkerbouw. De aardbeienbedrijven van Rob en zijn ouders werken graag samen. In de (verre) toekomst wil Rob hen opvolgen.

2012: Gestart met het nieuwe aardbei ras Capri. Huub en Maria telen het nieuwe ras Capri als eerste telers in Nederland . De Capri-aardbeien een doordragend ras.

2013: Aankoop nieuw bedrijf. Het nieuwe bedrijf genaamd De Bengd met een areaal van 2 ha exploiteren Huub en Maria samen met Rob.

2018: Doordat het ras Capri niet meer beschikbaar is overgestapt naar een ander ras Malling Centenary. We blijven zoeken naar rassen die passen in onze bedrijfsstrategie.

2023: In het kader van duurzaamheid hebben we het ras Lady Emma toegevoegd. Lady Emma past binnen onze bedrijfsstrategie. Een doordragend ras waarvan we vanaf april tot november kunnen oogsten. Lady Emma heeft een hele lage warmtevraag waardoor we bijna niet hoeven bij te verwarmen.